2008. augusztus 28.

Envy & Jesu - Split (2008) + Envy - Insomniac Doze (2006)

Nekem ma szófosásom van, Justin K Broadricknak (Jesu) meg albummenése, ugyanis az utóbbi két hónapban három kislemezt adott ki zsinórban (legalábbis szerepelt rajtuk). Ebből az egyik (a legutóbbi 'Why Are We Not Perfect?') szóra sem érdemes, unalmas pötyögés, az Eluvium-mal összedobott 2007-es split utórezgése. A eggyel korábbi, augusztusi split a Battle Of Mice-szal készült, és jobb is pár fokkal. Postot érdemelne, de ezt már megtették előttem páran, nem nehéz beszerezni.

Hanem a júliusi itten a képen, az megér egy misét.

Jesu rajongója és tisztelője vagyok, ez kétségtelen, de a 'Lifeline EP' óta úgy érzem, süllyed a hajó. Attól féltem, ez a fószer nem találja már a helyét a világban, annyira hirtelen szakadt rá az ég. Emiatt hallgattam meg a szóban forgó kislemezt, hátha. Aztán a harmadik tracknél ébredtem rá, hogy hoppá, ezen az albumon nemcsak Jesu van.

És ezúton ragadnám meg az alkalmat: kérem, keressen meg az, aki tud japánul és megközelítőleg olyan a hangja, mint Tetsuya Fukagawának. Szívesen játszanék vele - a saját nóták mellett - Envy-feldolgozásokat. Van egy 1992. január 15-én, Nashville-ben készült Gibson Les Paul-om (serial number: 90152336 - innen tudom, mikori). Várok.

Envy zenéje kritikán felüli. Nagyon klassz, ahogy Tetsuya szavalgatja saját szerzeményeit az anyanyelvén, közben jóféle post-rock kíséri, majd hirtelen elkezd üvölteni/hörögni, de nem ám úgy, mint Howard Jones a Killswitch-ből, hanem olyan japánosan, elegánsan, ahogy egy legénytől illik (emotional screaming).

Az Envy/Jesu-közösködést elsősorban a 'Life Caught In The Rain' (track 3) és a 'The Stars That Hang Above You' (track 5) miatt érdemes letölteni. Szerintem. A borító Aaron Turner munkája (róla is érik már egy post).


1. Envy - Conclusion Of Existence 5:08
2. Envy - A Winter Quest For Fantasy 6:25
3. Envy - Life Caught In The Rain 4:25
4. Jesu - Hard To Reach 13:39
5. Jesu - The Stars That Hang Above You 7:35

Bónuszként pedig megosztom Envy 2006-os munkáját, de nem fűzök hozzá semmit, csak egy rövid amazonos hozzászólást idéznék: 'Envy are the realization of what so many other bands have tried to accomplish: excellent, majestic, melodic, thrashing harmonies composed with astonishing intelligence. What else could anyone want from their music?' Az Insomniac Doze-t még egy ideig emésztenem kell. Perfection. Ennyi.


1. Further Ahead of Warp 6:51
2. Shield of Selflessness 4:30
3. Scene 7:08
4. Crystallize 10:34
5. The Unknown Glow 15:28
6. Night in Winter 6:04
7. A Warm Room 7:18

I Love You But I've Chosen Darkness - Fear Is On Our Side (2006)

Ha már a jó neveknél tartunk. Kérem, jelentkezzen az, akinek ennél jobb együttesnév van a tarsolyában! Ez egyszerűen felülmúlhatatlan. "Szeretlek, de a sötétséget választottam". Hogy lehet ilyet?

Tekszasziak, de nagyon, mert ott általában csudálatos dolgok történnek. Pl. megalakul 2005-ben a This Will Destroy You-ra keresztelt gyönyörűség, mely békenóbelt érdemelne, mert ha megszólal, a lakótelepi gyerek is leteszi a csúzlit a pingpongasztalra.

Az ILYBICD szintén veszedelmes, csak máshogy. Egyszer pop, másszor rock. Míg a TWDY magányos ifjak útitársa, az ILYBICD inkább lányoknak való. Talán mert kicsit mainstreamebb és ének is van benne, nem tudom. Ez jutott eszembe. Mindenesetre ha tudnám, hogy a helyi diszkóban évente legalább háromszor megszólal az 'According to Plan', néha oda is eljárnék.

Két videjót mutatok alább.

1. The Ghost 4:50
2. According to Plan 4:37
3. Lights 4:08
4. The Owl 2:30
5. Today 2:03
6. We Choose Faces 6:09
7. Last Ride Together 4:30
8. At Last Is All 5:35
9. Long Walk 4:22
10. Dash 4:05
11. Fear Is On Our Side 2:06
12. If It Was Me 6:38

Dánlód

Honlap
Myspace
'The Owl' videjó (díjat neki!)
'According to Plan' videjó

Zonderland - Oidipus: Motherfucker (2007)

Rákattantam a jobbnál jobb nevekre és album címekre. Előfordul, hogy azért szerzek be valakitől valamit, mert piszok jó neve van, vagy annál is jobb címmel illette egyik népszerűtlen kiadványát. Az persze más kérdés, hogy zeneileg mit nyújt.

A holland Zonderland esetében a hangulat azonos a címmel. Sírni nem nagyon lehet tőle, sokkal inkább felkavaró. De a hozzám hasonló agybeteg megszállottak számára nyugtató, valódi kincsesbánya lehet. Ráadásul Freudot eszek reggelire, ebédre és vacsorára. Hogy a fenébe ne szedtem volna le?! Hallgassa hát, aki megunta az életét. Bölcsészek előnyben. (Oidipusz egyébként tényleg egy szemét disznó.)

1. Möbius Means Living 17:49
2. Bad Habits-Massproduced 27:36
3. Buddha/Ex-Buddha 15:38

Oidipus: Motherfucker

Zonderland Myspace
Zonderland Last.fm
Zonderland Home

2008. augusztus 26.

Mogwai - The Hawk Is Howling (2008)

Szégyellem, hogy csak az utóbbi hetekben kezdtem ismerkedni ezzel a skót bandával, az viszont nem szégyen, ha megállapítom, hogy az új lemez (a hatodik) tűnik a legkidolgozottabbnak. Ebben a műfajban ugyanis ritkán beszélhetünk olyan albumról, ahol a számok annyira eltérőek egymástól, hogy külön-külön is megállnák a helyüket. A 'The Sun Smells Too Loud' (track 5) pl. mintha a nyolcvanas évekből került volna elő, míg a 'Batcat' (track 2) iszonyatosat zúz, és így tovább. Ilyen ötletes számcímekkel pedig ritkán találkozik az ember.

Mogwai az jelenti kantonézul (kínában több mint négyszáz nyelv használatos, ez az egyik), hogy "szellem". A 'The Hawk Is Howling' hivatalosan szeptember 22-én jelenik meg.

1. I'm Jim Morrison, I'm Dead (6:46)
2. Batcat (5:23)
3. Danphe and the Brain (5:18)
4. Local Authority (4:15)
5. The Sun Smells Too Loud (6:58)
6. Kings Meadow (4:42)
7. I Love You, I'm Going To Blow Up Your School (7:33)
8. Scotland's Shame (8:00)
9. Thank You Space Expert (7:55)
10. The Precipice (6:42)

Letölt

Honlap
Myspace
Wiki
album wikije
Batcat videjó

2008. augusztus 22.

Mono & World's End Girlfriend - Palmless Prayer / Mass Murder Refrain (2006)

Elmúltak az ünnepek, és egy amerikai fórumon olyanra bukkantam, hogy valaki arra kérte a többieket, mondjanak neki egy lemezt, amitől totál befordul, összerogyik és elsírja magát. Szóval az érdekelte az illetőt, melyik a világ legmelankólikusabb zenei agy- és végtagszüleménye. Jöttek is az ötletek hetedhét országon túlról, de a legérdekesebb mégis az volt az egészben, hogy tízből kilenc ezt az albumot ajánlotta. Hogy ez mennyire igaz, döntse el mindenki első hallás után.

Lesz, aki térdre borul, és lesz, aki ettől sem józanodik ki. Két japán zenekar, pontosabban Mono és Katsuhiko Maeda (mint World's End Girlfriend, vonósok egy személyben) kollaborált itt össze abból a célból, hogy filmzenét írjon életünk legszarabb jeleneteihez.

1. Part One (12:15)
2. Part Two (13:36)
3. Part Three (17:04)
4. Part Four (12:00)
5. Part Five (19:14)

Kedvcsináló olvasnivaló: amazonos kritikák

Jelszó a LETÖLTÉShez: veror.blogspot.com

2008. augusztus 12.

Sigur Rós - Live at MoMA (Museum of Modern Art) in New York

Kedvenc izlandi zenekarunk június 17-én fellépett Nyújorkban, a modern művészet múzeumában. Play.

1. Glósoli
2. Sé Lest
3. Við spilum endalaust
4. Sæglópur
5. Icelandic National Anthem
6. Inní mér syngur vitleysingur
7. Hoppípolla
8. Gobbledigook